אנשים רבים טוענים כי יש להם מחסום רגשי המונע מהם הגשמה עצמית, הצלחה בקריירה, התפתחות אישית, השגת יעדים ומטרות בחיים, ובנוסף חסימה רגשית עלולה לגרום לקשיים מהותיים בזוגיות. ברוב המקרים כאשר אדם מרגיש כי יש דבר מה שחוסם אותו מלהגשים את מטרותיו, הוא חווה מחסום רגשי, כלומר קושי רגשי המלווה בתחושות קשות ולא נעימות כמו תסכול, כעס, חוסר אונים ועוד.
מהי חסימה רגשית?
עקרונית, חסימה רגשית היא קושי רגשי ואינדיבידואלי, המשתנה מאדם לאדם, המונעת ממנו לבצע פעולות מסוימות, כמו דברים הקשורים להתפתחות מקצועית, אישית, חברתית, זוגית וכיוצא בזה. המחסום הרגשי אצל האדם מונע ממנו להצליח בתחומי החיים השונים, להשיג יעדים ומטרות, ליצור קשרים חברתיים ובינאישיים ולטפח זוגיות טובה ויציבה. החסימה הרגשית עשויה להופיע אצל כל אדם בעוצמות שונות ולבוא לידי ביטוי בדרכים מגוונות.
כתוצאה מהמחסום הרגשי אצל האדם הוא מתקשה להתחבר לרגשותיו ולהביע אותן, ובעקבות הקושי בחייו הוא צפוי לסבול מתסכול רב, מתחושת חוסר אונים, ממצב רוח רע, מתחושת תקיעות קשה, והתחושות השליליות השונות עלולות לפגוע בזוגיות ולגרום למריבות קשות, לסכסוכים בין בני הזוג, לקשיי תקשורת, לשיפוטיות ולהאשמות.
ממה היא נובעת?
בדרך כלל החסמים הרגשיים נובעים מחוויות, התנסויות, מצבים רגשיים מאתגרים, אירועים שונים שקרו בחיים, מערכות יחסים בעבר ובהווה, טראומה, אובדן ומסיבות נוספות. במקרים מסוימים החסימה הרגשית מתפתחת בהדרגתיות בגלל טראומה שהאדם עבר בחייו, אך במקרים רבים אין אירוע אחד וספציפי שגרם לחסמים הרגשיים, ולמעשה האדם חוזר על אותם דפוסי התנהגות מבלי להבין מדוע הוא אינו מצליח להגשים יעדים ומטרות בחייו.
יש מגוון רחב של סיבות וגורמים להתפתחות חסמים רגשיים אצל האדם, והסיבות המוכרות והשכיחות ביותר הן פרפקציוניזם, עיסוק יתר במה שהסביבה חושבת על האדם, חרדה או לחץ נפשי משתק, חוסר אמונה ביכולות העצמיות, דאגת יתר עד לכדי אובדן שליטה, פחד מתחרות, חשש משינויים בחיים, קושי לקבל החלטות ועוד.
איך חסימה רגשית משפיעה על הזוגיות?
כאשר אחד מבני הזוג סובל מחסמים רגשיים הוא מתקשה להביע רגשות בזוגיות, מהסיבה שהוא חווה קושי לגעת ברגשותיו, לדבר על רגשות ולווסת אותן באופן מותאם לסיטואציה. החסימה הרגשית אצל אחד מבני הזוג גורמת לקושי מהותי ומשמעותי בקיום מערכת יחסים יציבה, מחזקת וטובה, הבעת רגשות בזוגיות, תקשורת מקרבת ולרוב יש גם קשיים באינטימיות.
אם בן בזוג סובל מחסמים רגשיים הוא יחווה תחושה של לחץ מתמשך, עייפות, ריקנות, חוסר מוטיבציה ולרוב הוא גם יאבד את הביטחון העצמי, ולהתנהגויות אלה יש השפעה משמעותית על הזוגיות.
ההשפעות של חסימה רגשית בזוגיות יכולות לבוא לידי בדרכים רבות כגון:
- קושי לנהל שיחה על רגשות.
- הימנעות משיחות על קשיים ורגשות במערכת היחסים.
- חוסר שקט המפריע לקיומה של זוגיות טובה ומלאה באהבה.
- תחושה של אי וודאות וחוסר ביטחון במערכת היחסים.
- תקשורת לא מכבדת.
- התפרצויות זעם.
- כעס ותסכול רב.
- פגיעה בקשר האינטימי.
- קושי להכיל את דברי בן או בת הזוג.
- פגיעה בביטחון העצמי.
- חרדה וסטרס.
- תחושת של קורבנות בזוגיות.
באיזה שלב כדאי לבחון טיפול זוגי?
כאשר החסמים הרגשיים אצל אחד מבני הזוג פוגעים בדינמיקה של הזוגיות התקינה והבריאה מגיע השלב שבו כדאי לפנות לגורם מקצועי ולעבור טיפול זוגי. הטיפול נועד לשפר את התקשורת בין בני הזוג, ליצור תקשורת מכבדת ומקרבת יותר, ובנוסף בני הזוג מקבלים כלים שיכולים לסייע להם להתמודד עם הבעיה המורכבת, להימנע משיפוטיות בזוגיות, להביע רגשות ועוד.