מהי טראומה אחרי בגידה? אילו סוגים של טראומת בגידה קיימים? איך מזהים טראומה לאחר בגידה? כיצד להתמודד נכון עם בגידה? האם ניתן לשפר ולשקם את היחסים לאחר הבגידה או שאין מנוס אלא להיפרד?
ללא ספק הגילוי כי בן או בת הזוג בגדו מהווה חוויה קשה וטראומטית בזוגיות, על אחת כמה וכמה כאשר מגלים כי הבגידה התנהלה לאורך זמן ולא מדובר באירוע חד פעמי. לאחר שמגלים כי בן או בת הזוג קיימו מערכת יחסים אינטימית מחוץ למערכת היחסים עלולים לחוות תסמינים דומים לסימפטומים של טראומה, לרבות חרדה, הלם, קשיי שינה, התפרצויות בכי וזעם, חוסר תפקוד, דיכאון, חוסר תיאבון ועוד.
מהי טראומת בגידה והאם היא מורגשת אחרי בגידה?
באופן כללי טראומה אחרי בגידה היא מצב שבו מגלים כי בן או בת הזוג ניהלו מערכת יחסים אינטימית מחוץ לזוגיות, ומדובר בתופעה נפוצה יחסית. לא פעם עולה ציפייה כי בן או בת הזוג שנבגדו יסלחו וימחלו לצד הבוגד, אך הפגיעה באמון קשה ומהותית, והצד הנבגד זקוק לסיוע לצורך התמודדות עם בגידה טראומטית.
אגב, טראומת בגידה, באנגלית Betrayal Trauma, יכולה לקרות עם כל אדם שיש איתו מערכת יחסים מהותית, למשל הורים, מטפלים, אפוטרופוס וכמובן בני זוג.
סוגים של טראומות בגידה:
בגידה של הורים
מצב שבו הורה או ההורים מתעללים בילד או אינם מגנים עליו או מצליחים להגן עליו מפני פגיעה כזו או אחרת, כלומר ההורים שבהם הילד תלוי אינם עונים על צרכיו. החוויה של הילד עלולה להיות טראומטית ומורכבת מאוד.
בגידה משפחתית
הבגידה הטראומטית מתרחשת בתוך המשפחה, לעיתים היא כוללת התעללות פיזית, מינית או רגשית באחד או בכמה מהילדים, והבגידה עלולה להתקיים בכל גיל, לא רק בתקופת הילדות.
בגידה של בן או בת הזוג האינטימיים
בגידה בין בני זוג היא תופעה נפוצה בחיים המודרניים, וכל בגידה של בן או בת הזוג עלולה להיות טראומטית לצד הנבגד והנפגע. הבגידה יוצרת תחושת אי אמון בצד הבוגד מאחר שהוא ניהל מערכת יחסים אינטימית מחוץ לנישואין או לזוגיות, גם אם הרומן היה רגשי בלבד וללא יחסי מין מחוץ למערכת היחסים. לעיתים מתגלה כי אחד מבני הזוג הוא בוגד סדרתי ויש מקרים שבהם מגלים כי מערכת היחסים רעילה וכוללת אלימות והתעללות קשה.
בגידה ביחסים בין-אישיים
הבגידה הטראומטית יכולה להתרחש גם במערכת יחסים בין אישיים, לדוגמה עם חבר קרוב, קולגה לעבודה או אדם הנחשב קרוב. בעקבות הבגידה ביחסים בין אישיים עלולים לחוות תסמינים טראומטיים המזכירים את תסמיני ה-PTSD, בדגש על תחושת אשמה, בושה, חרדה, דיכאון והשלכות רגשיות והתנהגותיות נוספות.
איך מזהים טראומה לאחר בגידה?
יש סוגים שונים של טראומה בחיים בעקבות אירועים קשים כמו תאונה, מלחמה, טרור, אלימות, אסונות טבע, משבר כלכלי ועוד. לבגידה המתרחשת בתוך מערכת יחסים מרכזית יש תסמינים דומים לטראומה, והם עלולים להיות קשים ומשמעותיים, לכן חשוב לזהות את הסימנים ולפנות לקבלת טיפול זוגי לצורך התמודדות נכונה ואפקטיבית עם השלכות הבגידה.
ניתן לזהות טראומה לאחר בגידה לפי התסמינים הבאים:
- אי אמון בבן או בבת הזוג.
- חרדה.
- דיכאון.
- התקף פאניקה.
- בושה.
- כעס.
- האשמה, בדגש על האשמה עצמית.
- קושי לתת אמון ולסמוך על אחרים.
- טריגר הגורם לזיכרונות הבגידה לעלות.
- נסיגה חברתית.
- פגיעה עצמית.
- קשיי שינה ו/או זיכרון.
- חוסר תיאבון ואכילה לא סדירה.
- קשיים באינטימיות.
האם יש מה לשפר או שצריכים להיפרד?
כל בגידה במערכת היחסים עלולה להיות טראומטית, אך בעזרת טיפול זוגי נכון בו אנחנו פתוחים את הדברים ומטפלים בנושא הכאוב הזה מהשורש, ניתן לשפר ולשקם את מערכת היחסים. אני יודע מניסיון שאפשר להגיע לזוגיות טובה יותר וליהנות מחיי אהבה. אז אל תוותרו על האהבה שלכם כי במקום שיש אהבה יש הכל!